
הכלב שלי תוקף מרוב פחד – האם זה אבוד או שאפשר לעזור לו?
מאי 1
3 min read
0
3
0
כלבים באמת לרוב תוקפים מרוב פחד. וזה משהו שאנחנו בני האדם צריכים להבין. הכלב נמצא בחרדה כזו גדולה, שהוא מוכן לתת למישהו ביס – ואנחנו צריכים לדעת שזו לא איכות החיים שאנחנו רוצים בשביל הכלב שלנו.

תוקפנות מתפתחת מכמה סיבות:
חשיפה לא נכונה
אירוע טראומתי שקרה לכלב
התנהלות לא נכונה באופן יומיומי
נתחיל בלדבר על חשיפה – בעלי גורים לא מפסיקים לשמוע את המושג "חשיפה". הווו וכמה הבטן שלי מלאה על המושג הזה. אז בואו נפרק את זה ונסביר את זה כמו שצריך אחת ולתמיד!
יש כמה תקופות גדילה לכלבים ובכל תקופת גדילה יש התנהגויות חדשות שצצות ושלבי התפתחות שונים. ממש כמו אצל בני אדם – פעוטות, ילדים, נערים, מבוגרים צעירים, מבוגרים וזקנים.תקופת החשיפה היא אחת מתקופות הגדילה הכי חשובות. תקופת החשיפה מתחילה מגיל שישה שבועות (זאת אומרת מהזמן שהגור נמצא עוד עם אמא שלו והאחים שלו) עד גיל 16 שבועות. בזמן הזה הוא ממש כמו ספוג לחוויות. כל חוויה יכולה להשפיע על האישיות שלו בעתיד. לכן אני תמיד ממליצה לוודא שהוא יוצא לטיולים, משחק עם כלבים, פוגש אנשים חדשים – אבל שתמיד תמיד יצא עם חוויה חיובית. חשוב מאוד שהחוויה עצמה תהיה חיובית. חיובית באמת.זה יכול להיות חטיף טעים, משחק שהוא אוהב, ליטוף – אבל לא כל חיזוק מתאים לכל גור. יש גורים שחטיף מסוים ילחיץ אותם, יש כאלה שמשחק עם כלב גדול מהם יפחיד אותם, ויש כאלה שכל חשיפה שהיא מחוץ לסביבה הביתית עלולה להרגיש מאיימת.
מאוד קל להגיע למצב של חשיפה מוגזמת. ולכן אני לא ממליצה על רשימת חשיפות שהיא מלחיצה ולא מותאמת לכל גור. לא כל גור צריך להיחשף לקניון כי כנראה שכשיגדל לא ילך לקניון. או למשל, אי אפשר לעשות חשיפה לכל הכלבים. כשאתם חושפים לכלבים אחרים, אתם צריכים לוודא שהם ידידותיים ומתאימים לגורים.
אירועים טראומתיים גם יכולים להשפיע על חוויות המשך. אם הכלב עבר תקיפה או התעללות חלילה, חשוב ליצור קשר עם מטפל התנהגותי כמה שיותר מהר כדי למנוע מזה להפוך לפוסט טראומה מתמשכת (CPTSD).
התנהלות יומיומית – הלחץ הקט ן שמצטבר כדי להבין את זה כמו שצריך, נמקבל את זה לחיי היום-יום שלנו. אז תדמיינו – היה לכם יום מתיש, פקקים, בוס עצבני, כאב בטן, והאוטו התחיל לעשות רעשים. כשאתם חוזרים הביתה, הסבלנות שלכם שואפת לאפס. כל דבר קטן מדליק אתכם והתגובות שלכם פשוט לא מידתיות. אז בדיוק ככה עם כלבים – כשלא מתאימים להם את סדר היום, לא נותנים להם לפרוק מתחים, לא יוצרים להם שגרה ברורה – הם אוספים את הלחץ הזה. וברגע מסוים – זה מתפוצץ. ככה שגם הדברים הקטנים שלרוב לא מזיזים להם, פתאום מקבלים רצף נביחות ונשיכות באוויר.

ברגע שהכלב מתפרץ פעם אחת וחווה הצלחה, הוא מקבל מזה סיפוק מאוד גדול. הצלחה יכולה להיות שהוא גרם לכלב או לאדם האחר לברוח למשל. והחוויה הכי משמעותית שהוא יכול לקבל זה לתת ביס. כשהוא נותן ביס, יש לו אדרנלין מטורף בחוץ – ממש משהו חייתי שאנחנו לא נוכל להבין לחלוטין. ברגע שכלב נותן ביס, באמת לא בטוח שנוכל לגמרי להחזיר אותו להיות כלב חברותי לכולם.
האם זה אבוד או לא?
לא תמיד אפשר לדעת, צריך להיפגש עם איש מקצוע מטפל התנהגותי בשיטה מתאימה (ללא כאב) שיראו את הכלב ויתנו את חוות דעתם. כלב תוקפן יכול להשתנות עם הזמן, כל עוד הוא מקבל את ההתאמות הנכונות והכיוונים הנכונים להתמודדות עם הפחדים שלו.

איך אפשר להתחיל עוד היום לעזור לכלב שלכם?
החלפת תז ונה – מעבר לתזונה טבעית מוכחת כמרגיעה. תזונה טבעית, בניגוד לתזונה שהכלבים שלנו מקבלים היום, מורכבת מבשר, פירות וירקות. הכי טבעי והכי נכון. התזונה שבאה בגרגירים היא לרוב מתועשת, מלאה בחומרים לא בריאים כמו חומרים משמרים וצבעים מלאכותיים, וכמובן – חומרי גלם איכותיים פחות. תזונה שמתאימה לצרכים הטבעיים של הכלב יכולה לשפר את המצב הרגשי וההתנהגותי שלו, ולסייע במצבים של מתח וחרדה. בסופו של דבר, אנחנו מה שאנחנו אוכלים, והכלבים שלנו בדיוק כך.
לצאת עם חטיפים לטיול – כשאתם נותנים לכלב שלכם חטיפים בטיול, אתם מספקים לו חוויה טובה ומתחילים תהליך של שינוי רגש. החטיפים יכולים לתת לו ביטחון ויכולים לעזור לו להתעלם מאנשים ומכלבים אחרים, כך הוא מתחיל ליצור קשרים חיוביים עם העולם שסביבו.
לשחק בטיולים – תנתבו את האנרגיה והצרכים של הכלב שלכם למשחק משיכות עם צעצועים. תוציאו את הצעצועים החוצה. המשחק עם צעצועים לא רק שיפרוק לו אנרגיה, אלא גם ייתן לו תפקיד אחר – הוא לא יהיה רק "כלב ביטחון" של עצמו שצריך להגן על עצמו, אלא יוכל להיות כלב פעיל שמשחק בצורה חיובית ומבוססת. זה יספק לו חוויה חיובית שתתחיל לשנות רגש, וליצור חוויות טובות במקום רעיונות של פחד ותוקפנות.
והטיפ הכי חשוב שאוכל לתת לכם - הוא לקרוא לאיש מקצוע. תקופנות היא לא בעית התנהגות שאפשר לפתור לבד וככל שמחכים, היא הופכת לפחות ופחות פתירה.
הכותבת היא מאלפת ומטפלת התנהגותית בשיטה חיובית הוליסטית.
יש לכם שאלות? צרו איתי קשר!
רומי – 0548010522
